vakolás

A lakásfelújítás és házépítés izgalmas szakasza az az időpont, amikor a külső vakolatot tervezzük meg, beleértve annak színét is. Amikor hazaérünk, ez az első dolog, amit észreveszünk, és a látottak alapján vendégeink is az első benyomásukat alkotják rólunk. Ezért különösen fontos, hogy gondosan válasszunk az árnyalatok és a vakolóanyagok közül.

Az építési anyagokkal és festékekkel foglalkozó szakértőként a kültéri festékek és homlokzati vakolatok kiválasztásának jelentőségére szeretném felhívni a figyelmet. A megfelelő kültéri festék és vakolat kiválasztása nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az ingatlan állagmegóvása és értékének növelése szempontjából is kulcsfontosságú.

Magyarországon a fehér, szürke, barna és sárga árnyalatok dominálnak a házakon.

A színek kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ingatlan elhelyezkedését, környezetét, és az esetleges növényzetet is. A világos színek hamarabb koszolódnak, míg a sötétebb árnyalatok jobban kiemelik a falhibákat és hamarabb fakulnak az UV sugárzás miatt.

Színkártyák és látványtervek segítségével érdemes a végleges döntést meghozni.

A kültéri festékek választásánál figyelembe kell venni az időjárásállóságot és a felület védelmét is. A diszperziós homlokzatfestékek vízzel hígíthatóak, tartósak és kedvező árfekvésűek. A szilikát homlokzatfestékek jó lég- és páraáteresztő képességgel bírnak, míg a szilikon homlokzatfestékek magas páraáteresztő és víztaszító képességgel rendelkeznek, ideálisak történelmi épületek felújítására.

kültéri vakolatok kiválasztásánál is figyelembe kell venni a hőszigetelést, hangtompítást és a vízállóságot.

A diszperziós, szilikon és szilikát vakolatok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A diszperziós vakolatok jó időjárásállóságot biztosítanak, míg a szilikonvakolatok kiemelkednek páraáteresztő és víztaszító képességükkel, különösen műemlék épületeknél előnyösek. Minden vakolat típus személyre szabható és több ezer árnyalatban elérhető. A felvitel előtt ne feledkezzünk meg a mélyalapozás lépéséről sem​.

Mire érdemes figyelni a kültéri festékek, és vakolatok kiválasztása során kiemelten?

  1. Időjárásállóság: Az anyagoknak ellenállónak kell lenniük az UV-sugárzással, esővel, hőmérséklet-ingadozással szemben.
  2. Vízállóság és légáteresztő képesség: Különösen fontos nedvesebb éghajlaton, vagy olyan épületeknél, ahol a falaknak lélegezniük kell.
  3. Tartósság: Keresse azokat a termékeket, amelyek hosszú időn keresztül megőrzik minőségüket és színüket.
  4. Színstabilitás: Bizonyosodjon meg arról, hogy a kiválasztott szín idővel nem fakul meg vagy változik meg.
  5. Környezeti hatások: Fontolja meg az ingatlan helyét, és válasszon festéket/vakolatot, ami illeszkedik a környezeti hatásokhoz (pl. nagy forgalmú területeken más típusú bevonat lehet előnyös).
  6. Esztétikai megjelenés: A színeknek és textúráknak harmonizálniuk kell a környezettel és az épület stílusával.
  7. Könnyű felvitel és karbantartás: Olyan termékeket válasszon, amelyek könnyen felvihetők és karbantarthatók.
  8. Gazdaságosság: Mérlegelje a kezdeti költségeket az élettartam és a karbantartás költségeivel.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve lehet a legjobban illeszkedő festéket vagy vakolatot választani, ami nem csak esztétikailag vonzó, hanem hosszú távon is megfelelő védelmet és értéket biztosít az ingatlannak.

A nemesvakolatok kiválasztása fontos része az építkezésnek,

hiszen ezek a vakolatok nemcsak esztétikailag teszik szebbé az épületeket, hanem hőszigetelésben is jelentős szerepet játszanak. Ezek a modern vakolatrendszerek kiemelkedően ellenállóak és számos előnyt nyújtanak, ideértve a könnyű felvitelt és a színtartósságot is. A gyárilag előkevert, színes nemesvakolatok felhordhatóak a legtöbb mész-cement és hőszigetelő alapvakolatra.

A nemesvakolatok számos előnye

között említésre méltó a hő- és hangszigetelés, valamint a vízállóság, amelyek mellett még a páraáteresztő képességük is kiemelkedő. Képesek ellenállni extrém időjárási viszonyoknak, mint például erős UV sugárzásnak vagy fagynak, és rugalmas felületüknek köszönhetően könnyen tisztíthatóak. Továbbá, a nemesvakolatok formázhatóak, így számos különböző felületi textúrában kaphatóak, beleértve a simított, kapart és gördülőszemcsés kiviteleket is.

Két fő típusa van a nemesvakolatoknak:

a hagyományos, vastagrétegű és a vékonyrétegű nemesvakolat. A vastagrétegű vakolatoknál a szemcseméreténél vastagabb réteget alkalmaznak, míg a vékonyrétegűeknél a szemcseméret vastagságában kell felhordani a vakolatot. A vékonyvakolatok jellemzői az egyszerű, gyors feldolgozhatóság és a gazdag színválaszték.

A szilikátvakolatok általában kevésbé páraáteresztőek, rugalmatlanok és színük könnyebben fakul. Víztaszító és pára-átbocsátó tulajdonságokkal rendelkeznek, így alkalmasak külső homlokzati felületekhez. A szilikonvakolatok kiváló páraáteresztő képességgel és rugalmassággal bírnak, így egyre népszerűbbek.

A műgyanta vakolatok olcsóbbak, rugalmasak, és jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint más hagyományos vakolatok. Ezek ideálisak vályogházakhoz és műemléképületekhez, mivel páraáteresztő képességük nem olyan kiemelkedő, de ezt a hátrányt ellensúlyozza rugalmasságuk és a hőtágulásnak való ellenállásuk.

Beltéri vakolásnál egyszerűbb a helyzet, hiszen itt nem kell az időjárás viszontagságaival számolni, így olcsóbb vakolattípusok is megfelelőek lehetnek. Kültéri vakolatoknál azonban a nemesvakolatok előnyei érvényesülnek, hiszen ezeknek meg kell bírkózniuk a közvetlen napfény, csapadék és fagy okozta kihívásokkal​.

Képek forrása: canva.com