A baltával végzett favágás, fahasítás akár napokat is igénybe vehet, addig egy megfelleően kiválasztott elektromos kerti géppel pár óra alatt feldogozhatuk akár nagyobb mennyiségű faanyagot. Ez mellett pedig rengeteg energiát megspórolhatunk. Ha nem szeretnénk rendszeresen favágó szakemberek segítségét kérni a fahasításban, akkor érdemes beruháznunk egy rönkhasító gépre.

Egy rönkhasító gép rendkívül hasznos kerti eszköz lehet. Főleg, a fűtési szezon előtti fahasogatásban. Idő, pénz, energia – nos használatával ezeket takaríthatjuk meg.

rönkhasító előnyei és fontos szempontok a beszerzésénél a következők:

A rönkhasító előnyei

 • Energiahatékonyság: A rönkhasító, vagyis hasítógép, hidraulikus eszköz, amely gyorsan és hatékonyan vágja fel a fát. Ez lehetővé teszi a munkaerő és idő megtakarítását kézi munkával szemben.
 • Kényelem: A rönkhasító jelentősen megkönnyíti a tűzifa előkészítését, különösen a fűtési szezonban. Kevesebb fizikai erőfeszítést igényel, mint a fejszével történő hasogatás.
 • Többféle típus: Elektromos és benzines változatokban is kaphatóak, attól függően, hogy milyen környezetben és milyen igények szerint szeretné használni a gépet​​.

A rönkhasító gépek széles választékából választhatunk,

attól függően, hogy milyen igényeknek kell megfelelniük. A különböző típusok között megtalálhatóak a kézi, fekvő, álló, és hidraulikus változatok. Mindegyik jelentősen eltér a többitől, különféle előnyökkel és hátrányaikkal.

A rönkhasítók használata kevésbé elterjedt az átlagos háztartásokban, ahol a tűzifa gyakran már előre feldarabolt formában érkezik. Sokan inkább a fejszét vagy a láncfűrészt részesítik előnyben. Ellenben a vidéki területeken, ahol a tél folyamán gyakran fával fűtenek, a rönkhasító nélkülözhetetlen eszközzé válik, különösen azokon a helyeken, ahol ipari méretekben zajlik a fa feldolgozása.

Egy rönkhasító gépet gyakorlatilag egy gépesített fejszének is tekinthetünk,

amely képes az emberi erőfeszítés helyettesítésére. Funkciójában a láncfűrészhez hasonló, ám míg a láncfűrész nagyobb rönkök darabolásában kiemelkedő, a rönkhasító apróbb hasábok készítésére is alkalmas.

A rönkhasító működési elve egyszerű:

több tonnányi nyomóerőt használ fel a rönkök szétválasztására, legyen szó hidraulikus munkahengerről vagy munkapadról. A hidraulikus szivattyúk többnyire elektromotorokkal működnek, amelyek lehetnek egy vagy háromfázisúak, valamint 230 vagy 400 voltról is üzemeltethetőek. A piacon találhatók kombinált típusú rönkhasítók is, amelyek traktorokkal hajthatók, így ideálisak kisebb tanyákra és gazdaságokra. Olyan helyeken, ahol nincs lehetőség az elektromotoros rönkhasítók használatára, a robbanómotoros változatok jönnek jól.

Fontos szempont a rönkhasító vásárlásakor,

hogy az álló vagy a fekvő változat jobban megfelel-e az adott igényeknek. Az álló változatok kevesebb helyet foglalnak el, míg a fekvő típusok könnyebben igazíthatók az ideális munkapozícióhoz.

A rönkhasítók legfontosabb jellemzője a hasítóerő,

ami meghatározza, hogy milyen méretű fákat képesek feldolgozni. Az otthoni használatra tervezett modellek 5-6 tonnás erővel képesek széthasítani a fát, míg az ipari gépek akár 16-20 tonna hasítóerővel is rendelkezhetnek.

Továbbá figyelembe kell venni a befogható rönkátmérőt és hosszúságot, ami a hengeremelés maximális értékétől függ. Az elektromotorral működő modelleknél a hálózat is fontos szempont a kiválasztásnál. A rönkhasítókhoz különböző illesztékek is csatlakoztathatók, lehetővé téve akár négy hasábra való feldarabolást egyetlen tuskóból.

Mint minden munkagép esetében, a rönkhasítók használatakor is nagy figyelmet és óvatosságot kell tanúsítani. A balesetek elkerülése érdekében fontos a bő ruhák, ékszerek és karórák elkerülése, valamint csak egy személy tartózkodhat a gép közelében. A védőfelszerelés, mint a védőszemüveg és a bakancs használata, elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. A rönkök darabolása mindig a szálirányban történik, és a gépek karbantartása sem hanyagolható el.

Fontos szempontok vásárlásnál

 • Használat területe: Az elektromos változat jobb választás otthoni használatra, míg az ipari feladatokhoz a benzines modellek alkalmasabbak.
 • Teljesítmény és hasítóerő: A rönkök mérete és a gép motorjának teljesítménye határozza meg a hatékonyságot.
 • Rendelkezésre álló hálózati áram: A hálózati áram típusa (például 1 vagy 3 fázisú) meghatározhatja, melyik gépet tudja használni.
 • Túlmelegedés: Elektromos változatoknál figyelni kell a túlmelegedésre, és szükség esetén pihentetni kell a gépet.
 • Személyes biztonság: Mindig viseljen megfelelő védőfelszerelést és ruházatot a biztonságos munkavégzés érdekében.

A rönkhasító gépek típusai és kialakítása

 • Típusok: Vannak kisebb elektromos és nagyobb teljesítményű benzines változatok, valamint álló és fekvő verziók. A választás a felhasználó preferenciáitól és szükségleteitől függ.
 • Kialakítás: Az álló gépek nagyobb hosszúságú és kisebb átmérőjű rönkök aprítására alkalmasak, míg a fekvő változatok nagyobb átmérőjű rönkök hasítására képesek​​.

További fontos szempontok

 • Fafajták: A fa keménysége és típusa meghatározza, hogy milyen teljesítményű gépre van szükség.
 • Rönkök mérete: A gépek maximális rönk méretre vannak tervezve, ez befolyásolja a kiválasztást.
 • Fahasítás gyakorisága: Ha csak ritkán használja, egy kisebb elektromos vagy kézi modell lehet elegendő. Gyakori és nagy mennyiségű használat esetén a benzines változatok előnyösebbek.
 • Használat helye: A használat helye (például vidéki vagy városi környezet) is befolyásolja a választást.
 • További tartozékok: További tartozékok, mint például állványok, rönkfogók vagy munkapadok, növelhetik a munka hatékonyságát és biztonságát​​.

Összefoglaló:

a rönkhasító beszerzésénél figyelembe kell venni a használat helyét, a rönkök méretét és típusát, a gép teljesítményét, valamint a biztonsági szempontokat. A különböző típusok és modellek közötti választás az egyéni igényekhez és a felhasználás körülményeihez kell, hogy igazodjon.