Nem várt tragédiák sajnos bármikor bekövetkezhetnek, ilyenkor pedig döntő befolyással bír az életbiztosítás megléte. Az érzelmi megrázkódtatás mellett ugyanis szeretteink anyagilag is nagyon nehéz körülmények közé kerülhetnek, ha a mi bevételeink egyik napról a másikra kiesnek a családi költségvetésből. A rendelkezésre álló tartalékok ilyenkor segíthetnek, ám idővel ezek elfogyhatnak, ráadásul fiatalabb korban sokan nem is rendelkeznek jelentős megtakarítással.

Egy ilyen nem várt helyzetre kiváló megoldást nyújthat egy jól megválasztott életbiztosítás, hiszen az nem csak haláleset, de rokkantság esetén is térít, így adott havidíjért cserébe garantálhatjuk, hogy szeretteink nem kerülnek a szükségesnél is nehezebb helyzetbe. Ez a típusú kockázatviselési szolgáltatás az egyik legelterjedtebb, ennélfogva a kínálat is óriási. Megtalálni a preferenciáinkhoz leginkább illő csomagot a legkevésbé sem könnyű feladat, szerencsére a Grantis életbiztosítás kalkulátor ebben 2023-ban is óriási segítséget nyújt.

Milyen tényezők alapján hozzuk meg döntésünket?

Elsőként azt kell meghatároznunk, kizárólag kockázatviselési szolgáltatásra van szükségünk, avagy egyúttal megtakarítási eszközt is keresünk. Előbbi esetben a kockázati életbiztosítás mellett tanácsos letenni a voksunkat. Ez a legnépszerűbb és struktúráját tekintve a legegyszerűbb típus. Meghatározott havidíjért cserébe egy adott térítési összegre lesz jogosult az általunk megjelölt kedvezményezett, amennyiben velünk történik valami. Abban az esetben, ha a szerződés úgy ér véget, hogy időközben nem volt káresemény, akkor az kifizetés nélkül megszűnik. Amennyiben befektetésként is tekintünk a konstrukcióra, akkor valamelyik megtakarításos életbiztosítás mellett kell határoznunk. Ez lehet garantált hozamot ígérő, úgynevezett vegyes módozat, avagy befektetési egységekhez kötött, aminél mi magunk dönthetjük el, milyen eszközökbe kerül a pénzünk.

Egy életbiztosítás kalkulátor nagy könnyebbséget adhat

A gyakorlatban azonban nem lesz egyszerű dolgunk, amikor a legoptimálisabb csomagot keressük. A piacon rengeteg ajánlat érhető el, ezek közt pedig nem csak árban és költségekben, de az egyéb kondíciókat vizsgálva is hatalmas különbségek tapasztalhatók. Mivel baj esetén döntő befolyással bír, hogy milyen konstrukcióval rendelkezünk, nagyon körültekintőnek kell lennünk választásunk során. Laikusként ugyanakkor szinte lehetetlen átlátni az összes szükséges tényezőt, ám egy 2023-as adatok alapján dolgozó életbiztosítás kalkulátor ezt a feladatot nagyban megkönnyítheti. Ezzel együtt mindenképpen szem előtt kell tartunk azt is, miszerint kifogástalan eredményt csak akkor érhetünk el, ha a választott megoldás teljes mértékben megfelel a személyes igényeinknek és élethelyzetünknek.

Kérjük szakértő segítségét

Ezt a célt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha specialistához fordulunk. Egy független pénzügyi szakértő ugyanis olyan szempontokat is vizsgál, amire önállóan jó eséllyel nem is gondoltunk volna. A tanácsadás kiterjed a biztosítási összeg meghatározására, a kiegészítő szolgáltatások kérdésére, a megtakarítási célok elemzésére és természetesen az ár-érték arány vizsgálatára is. Mindemellett így eljárva garantáltan a legmegfelelőbb csomagot köthetjük meg, ráadásul ez plusz költséggel sem jár, így aztán nem is lehet kérdéses, hogy egy életbiztosítás kiválasztásánál mekkora jelentősége van ennek a lépésnek. Ne felejtsük el, hogy egy optimális konstrukció megléte hatalmas könnyebbséget adhat szeretteinknek ha tragédia történne, ezért döntésünk meghozatalakor járjunk el nagyon körültekintő módon.