Algák a krónikus bélgyulladás kutatásában

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Ughy Bettina vezetésével, egy nemzetközi projekt keretében kutatja az algákban megtalálható speciális bioaktív molekulák alkalmazásának lehetőségeit a krónikus bélgyulladás (IBD) kezelésében. Az Algae4IBD projekt célja, hogy különböző algafajok bioaktív hatóanyagait felhasználva új terápiás lehetőségeket találjanak ezen összetett betegség kezelésére.

Nemzetközi együttműködés a kutatásban

A projektben 11 ország 21 kutatóintézete és vállalata dolgozik együtt. Az Európai Unió Horizont 2020 programja támogatja a négy éven át tartó kutatást, amely során az algák fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, prebiotikus és antibiotikus hatású vegyületeit vizsgálják.

SZBK: Évek óta az algák kutatásában élen jár

Az SZBK már hosszú ideje foglalkozik mikroalgák kutatásával. Ezek az organizmusok alkalmasak a fotoszintézis és egyéb metabolikus, sejtosztódásos folyamatok tanulmányozására. Az algák széleskörű alkalmazkodóképessége és bioaktív anyagokban gazdagsága új lehetőségeket nyit az egészségügyi, takarmányozási és élelmiszeripari alkalmazásokban.

Új hatóanyagok keresése a krónikus betegségek kezelésére

A kutatócsoport célja, hogy az algákban található bioaktív anyagokkal új megoldásokat találjanak a krónikus betegségek, különösen a krónikus bélgyulladás kezelésére. Ughy Bettina csoportja egy hazai mikroalgakultúra-gyűjteménnyel rendelkezik, és korábban már sikeresen növelték az algákban található immunstimuláló és gyulladáscsökkentő hatású paramilon mennyiségét.

A szegedi kutatók feladatai a konzorciumban

A szegedi kutatók feladata az algatermelés optimalizálása és a hatóanyag-tartalom növelése. Az algafajok kiválasztása, a tenyésztési körülmények beállítása és a hatóanyag-tartalom javítása a projekt legfontosabb célkitűzései közé tartozik.