traktor-motorolaj-csere

A mezőgazdasági gépek kenőanyagainak fejlődése jelentős mértékben megkönnyíti a gépek karbantartását és hatékonyabbá teszi működésüket. A nagy olajmárkák áttörő fejlesztéseinek köszönhetően a különböző kenési alrendszerekben már nem szükséges külön kenőanyagokat használni.

A mezőgazdasági gépekben használt kenőanyagok és motorolajok terén jelentős fejlesztések történtek. Ezek az innovációk lehetővé teszik, hogy a gépek eltérő kenési alrendszereiben egyetlen, multifunkcionális kenőanyaggal dolgozhassunk.

Nyilván, ennek vannak költséghatékonyság szempontjából is fontos tényezői is.

A mezőgazdaságban a motorolajok elsődleges célja a motor belső felületeinek súrlódáscsökkentése,

ezzel csökkentve a belső kopást és növelve a motor élettartamát. A motorolajok kiválasztásánál fontos figyelembe venni a gép gyártója által előírt specifikációkat és az olajcsere periódusokat.

Nem elhanyagolható szempont a hőelvezetési képesség sem, ami a súrlódó felületek találkozásánál keletkezik, az alkatrészek körül keringő kenőanyagnak ezért jelentős hűtési szerepe is van.

Csatolmány:
changing-oil-on-mahindra-tractor.jpeg

A mezőgazdasági gép, pl. traktor motorjának hosszú élettartamhoz hozzájárul az alkalmazott kenőanyag tisztító hatása is. A működés közben keletkező apro fémdarabkákat egy jó minőségű kenőanyag lebegésben tartja, amíg a szennyeződés a beépített szűrőbe nem jut.

A szűrőben lerakódott szennyeződés a kenőanyag cseréje során a rendszerbe épített szűrő cseréjével vagy tisztításával távolítható el. Az alkalmazott kenőanyag így fejti ki tisztító hatását és biztosítja a megbízható működést. Kenőanyagnak tekintjük az olajokat, amik lehetnek ásványi vagy szintetikus olajok. Felhasználási terület szempontjából lehet motorolaj vagy hajtóműolaj.

A többfunkciós traktorolajok,

mint például az

  • UTTO (Universal Tractor Transmission Oil),
  • STOU (Super Tractor Oil Universal),

szintén jelentős előrelépést jelentenek, hiszen ezek az olajok egyszerre alkalmasak hajtómű- és hidraulikaolajként, valamint bizonyos esetekben motorolajként is használhatóak.

Csatolmány:
traktor-motorolaj-csere-2.jpeg

Az olajok mellett a zsírok használata is fontos szerepet játszik a mezőgazdasági gépek karbantartásában. Azonban a zsírok kiválasztásánál is figyelembe kell venni a különböző működési körülményeket, hiszen a hagyományos zsírok, mint például az LZS-2, gyakran nem felelnek meg a mezőgazdasági gépek igényeinek. Ilyen esetekben ajánlott a magas hőmérsékleten is kiválóan működő Lithium Komplex vagy a nedves körülmények között hatékony Calcium bázisú zsírok használata​.

Mire érdemes figyelni a motorolaj kiválasztásánál a mezőgazdasági gépek esetében?

Milyen eltérés van a személygépjárművek és a mezőgazdasági gépek motorolajai között?

  1. Gyártó által előírt specifikációk: Mindig tartsuk be a gépgyártó által ajánlott specifikációkat és az olajcsere periódusokat, mivel ezek a motor hosszú élettartamának és megbízható működésének kulcsai.
  2. Multifunkcionalitás: A mezőgazdasági gépek sokszor többfunkciós olajokat igényelnek, amelyek képesek motorolajként, hajtóműolajként és hidraulikaolajként is működni. Például az STOU (Super Tractor Oil Universal) típusú olajok ilyen célokra kifejlesztettek.

A mezőgazdasági gépek és a személygépjárművek motorolajai közötti eltérések:

  • Igénybevétel: A mezőgazdasági gépek motorolajai általában nagyobb terhelésnek vannak kitéve, így ezek az olajok jobban ellenállnak az extrém munkakörülményeknek.
  • Multifunkcionalitás: Míg a személygépjárművek motorolajai általában csak a motor kenésére szolgálnak, a mezőgazdasági gépek olajai gyakran többféle feladatot látnak el, mint például hajtómű- és hidraulikaolajként is működhetnek.
  • Speciális tulajdonságok: A mezőgazdasági gépek motorolajainak különleges tulajdonságokkal kell rendelkezniük, mint például a magasabb viszkozitás, a jobb kopásállóság és a nagyobb terhelhetőség.