gyógytorna

Gyógytornára szinte mindenkinek szüksége lenne. A mai életvitelünk, a mozgásszegény életmódunk, az ülőmunka, amit végzünk, mind hatással vannak a testünk állapotára. Ezek miatt gyakran jelentkezik váll- és hátfájdalom, komolyabb esetekben sérv vagy lumbágó is kialakulhat. Szerencsére bőven akad választási lehetőségünk, legalábbis, amit a gyógytornászokat illeti. A fővárosban megannyi klinika közül válogathatunk, így ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek a legnépszerűbb rendelők.

A gyógytorna fontossága

Mivel napjainkban nagyon kevesen élnek, mozognak, és dolgoznak úgy, hogy az támogassa a gerincüket, a vállukat, az izmaikat, így gyógytornászhoz mindenkinek járnia kellene. A szakember beavat bennünket az erősítő gyakorlatok világába, képesek leszünk saját magunk nyújtani és edzeni az izmainkat. Ehhez persze nem árt egy megbízható orvos, egy olyan klinika, ahol mindezt megadják. Több olyan szolgáltató létezik, amelyek igen kedveltek a páciensek körében. A Gyógytornászom gyógytorna rendelő is népszerű Budapesten, de természetesen szóba jöhetnek a nagyobb klinikák, kórházak, vagy akár a Fizio-torna és a McKenzie gyógytorna-rendelő is.

A gyógytornáról azonban a legtöbb embernek azonnal a műtét és a trauma jut eszébe. Pedig nem csak egy beavatkozást követően van rá szükség, tekintve, hogy egy apró rándulás is hatalmas fájdalommal járhat. A fizioterápia csoportjába tartozó módszer ma már sokkal többet tud annál, mint egy gyógytornász mozdulatainak diktálása. A terápia során maga a terapeuta is aktív munkát végez. Sokszor alkalmaz olyan manuális fogásokat, amelyek nélkül nem tudnánk gyógyulni.

A természetes gyógymód fizikai és kémiai energiákat egyaránt megspórol. A gyógytorna szinte kizárólag kémiai energiákkal gyógyít, a fizioterápia azonban a mozgás során keletkezett fizikai energiákat hasznosítja fel. A gyógytorna a legismertebb mozgásszervi betegségeket gyógyító módszer, hiszen komplex, sokféle tünet kezelésére alkalmas.

Milyen egy jó gyógytorna rendelő?

A legismertebb és legkedveltebb klinikákon dolgozó szakemberek folyamatosan fejlesztik önmagukat, hogy újabb és újabb technikákat sajátítsanak el. Aki leragad egy szinten, az nem tud hatékonyan segítséget nyújtani a páciensek számára. Igen elterjedt és modern eljárás például a lágyrészi technika, amivel valóban pozitívan befolyásolják a terápia sikerességét. Egy jó rendelőben már egy-egy alkalom csökkenti a fájdalmat, hiszen a manuális fogások aktívan hatnak az izmokra és az ízületekre.

A legnépszerűbb budapesti rendelők

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászokat foglalkoztat. Ők már az első alkalommal állapotfelmérést végeznek rajtunk, ami során kiderülhet a panaszt kiváltó ok. Ide tartozik az anamnézis felvétel, aminek során részletesen kikérdezik a pácienst a panaszairól, így átfogóbb képet kapnak a beteg állapotáról.

Ezt követően jön a megtekintés, a gyógytornász minden irányból megvizsgálja a testet, a testtartást, az ízületek helyzetét, valamint a vállizmok állapotát. Közben mindenről beszámol, megosztja azt, hogy mit látott és mire számíthat a páciens.

Nem maradhat el a fizikális vizsgálat sem, ahol a panaszos területekre helyeződik a hangsúly. A terapeuta olyan teszteket végez, amivel fel tudja mérni az ízület és az izomzat helyzetét. Megnézi az izomerőt, az ízületek mozgásterjedelmét, valamint a feszességet, nyújthatóságot. Erre alapozva személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amit természetesen a beteggel is részletesen megoszt.

Népszerűnek számít még a Fizio-torna, ahol flossingon, FDM terápián, hegkezelésen, SMR hengerezésen, valamint kismama tornán is részt vehetünk. Utóbbi célja, hogy szinten tartsa a kismama kondícióját, hiszen a terhesség alatt minden megváltozik. A szüléssel járó megterhelés csökkentése kulcsfontosságú abban, hogy a test megfelelően tudjon regenerálódni.

Ami pedig a Gyógytornarendelőt illeti, itt főleg McKenzie módszerrel dolgoznak. Emellett szóba jöhet manuálterápia, stabilizáló tréning, valamint streching egyaránt.

A Gyógytornászom esetében azonban mindegyik kapcsán segítséget kaphatunk. Érdemes tehát olyan klinikát választani, ahol komplex kezelést kaphatunk, így nem lesz szükség arra, hogy a panaszainkkal több orvost is felkeressünk.