Színes művészeti paletta: irodalom, színház, újcirkusz és zene: A Művészetek Völgye, az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, ahol a zene mellett az irodalom, a színház és az újcirkusz is fontos szerepet kap. A 10 napos rendezvény közel 500 programot kínál, a Panoráma Színpadtól kezdve a Kaláka Versudvaron át a POKET Udvarig, a Cirque du Tókerttől a Színház Színpadig, a Hobo Udvarig és a Világzenei Udvarig.

Színházi előadások a fesztiválon

A Művészetek Völgyében hagyomány, hogy a nyitónapon saját előadással debütál a fesztivál. Idén Goldoni „Mirandolina” című darabja kerül bemutatásra, Szulák Andrea, Szemenyei János és Jantyik Csaba főszereplésével. A Színház Színpadon többek között az Art-Színtér, a Játékszín, a Lepkegyűjtő Produkció, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Nézőművészeti Kft., az Orlai Produkció és a Veszprémi Petőfi Színház társulatai lépnek fel.

Cirque du Tókert – újcirkusz, tánc, opera és koncertek

A vigántpetendi Cirque du Tókertben zsonglőrök, artisták, táncosok, operaénekesek és különleges koncertek várják a látogatókat. A Recirquel újcirkusz-társulat, a Duda Éva Társulat és a Feledi Project mellett a Firebirds társulat is megosztja tudását az érdeklődőkkel. Zorán, Dés László, Kern András és a Danubia Zenekar is fellép a fesztiválon.

Irodalom a fesztiválon: Kaláka Versudvar és POKET Udvar

A Kaláka Versudvar 13. éve várja az irodalom szerelmeseit, idén is Zenés Versimprókkal, Versműhelyekkel, világzenei és népzenei koncertekkel, valamint gyerekműsorokkal. A POKET Udvar az irodalom és zene találkozási pontja, ahol Vecsei H. Miklós vezetésével kvízek, beszélgetések, koncertek és workshopok várják a fesztiválozókat. Újdonságként minden nap dalpremier is lesz: Vecsei H. Miklós felkérésére több előadó, köztük Szakács Gergő, Noémo, a Blahalouisiana és Barabás Lőrinc megzenésítettek egy-egy Csoóri Sándor-verset, amelyeket a fesztiválon mutatnak be.

Komolyzenei koncertek és világzene a fesztiválon

A kapolcsi katolikus templom komolyzenei koncerteknek ad helyet, ahol többek között Szokolay Dongó Balázs, a Weiner Leo Zeneiskola ifjú tehetségei, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Danubia Zenekar brácsaegyüttese lép fel. A taliándörögdi Világzene Udvarban olyan előadók muzsikálnak majd, mint Palya Bea és zenészei, a Kerekes Band, a Besh o droM, a Cimbaliband, a Góbé, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák.

Hobo Udvar és alkotói lehetőségek az Analóg Udvarban

A vigántpetendi Hobo Udvar előadóestjeivel a Hobo zenéje iránt is rajongó közönséget vezeti be az irodalom és színház mélységeibe. Az alkotni vágyókhoz szól a taliándörögdi Analóg Udvar, ahol óriás lyukkamera, fotólabor és archaikus, nedves kollódiumos fotóeljárás is várja az érdeklődőket.

Ősök Háza – helytörténet és falusi szokások

Taliándörögdön az Ősök Háza várja a helytörténet és a falusi szokások iránt érdeklődőket. Szőke András filmrendező beavatja a látogatókat a gyógy- és fűszernövények termesztésének rejtelmeibe.

A frissen bejelentett helyszínek programjai már elérhetők a www.muveszetekvolgye.hu oldalon, ahol a látogatók bővebb információkat találhatnak a fesztiválról és az előadásokról – közölték a szervezők.