A legtöbb konditerembe járó személy elsősorban a látványos izmokra fordít nagy figyelmet. Tisztelet a kivételnek, a férfiak főleg a mell és bicepsz edzést erőltetik, míg a hölgyek végeláthatatlan láb és fenékgyakorlatokat hajtanak végre. Becsülendő, ha valaki a teljes test edzésére nagy hangsúlyt fektet. Pláne, ha az olyan apróságnak tűnő dolgokra is figyelmet fordít, mint a marok megerősítése.

A kéz funkciója

A kezünket rengeteg dologra tudjuk használni, azonban kétségkívül az egyik legfontosabb funkció a markolás, tehát a különféle tárgyak megfogása. Habár az állatvilágban is van példa markolásra, azonban kizárólag az ember képes ennyire, ügyesen, precízen kivitelezni ezt az egyszerű mozdulatot. A markolás a kéz felépítésének és főleg a hüvelykujjnak köszönhetően valósulhat meg. Elég csak belegondolni, hogy a hüvelykujj elvesztésével gyakorlatilag borulna a rendszer. Természetesen a többi ujjat sem szabad leírni, hiszen mindegyik ujjnak megvan a maga fontos szerepe az egyes tevékenységek során. A gyűrűsujj és a kisujj nélkül a teljes tenyérrel való fogás gyakorlatilag nem jöhetne létre. A mutató és a középső ujj pedig főleg az olyan feladatokhoz szükséges, ahol három ujjal fogunk meg valamit a használat során, például egy ceruzát vagy kanalat.

Miért előnyös a marokerősítő használata?

A legtöbb konditerembe járó vagy otthonában erősítő edzést végző ember előbb-utóbb tapasztalja azt a problémát, hogy habár képes lenne az adott súllyal még pár ismétlést elvégezni, egyszerűen nem képes tartani, vagyis markolni a súlyzót, így le kell tennie. Ez a teljesítményre is komoly kihatással van.

A probléma a marokerősítő használatával orvosolható. A másik eset, amikor igazán hasznos lehet a marokerősítő, ha rehabilitációra van szükség. Ezzel az eszközzel nem csak a teljes markot lehet erősíteni, hanem akár két, három vagy négy ujjat is.

Vannak, akik úgy használják, hogy a rugós néz a hüvelykujj felé néz, mások pedig pont fordítva. Felesleges azon vitázni, hogy melyik a megfelelő használat, ugyanis mindkettő rendben van, csak kicsit másként terhelik a markot, így időnként változtathatsz a használat módján. Az viszont mindkét esetben fontos, hogy fokozatos, lassú mozdulatokkal dolgozz és ne kapkodj. Ne feledd, hogy a marokerősítő nem egy stresszlabda, nem ez a funkciója.

A gymstore.hu oldalon bőséges választékot találsz, így erősebb lehet a markolatod.